+48 85 667 24 83 pak@13vip.pl

Robert Sowa

Mistrz Kulinarny, kreator menu największych wydarzeń kulturalno-kulinarnych w Polsce. Znany z programów telewizyjnych i audycji radiowych.

Wiceprezes elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, były kucharz polskiej reprezentacji w piłce nożnej, twórca menu dla pasażerów Polskich Linii Lotniczych LOT. Od niedawna poleca też przepisy pasażerom pociągów PKP Intercity.

Karierę gastronomiczną rozpoczął w rodzinnym Krakowie, zdobywając doświadczenie jako kucharz i kelner. Lata 1988-1992 spędził w Austrii, gdzie terminował u znanej w branży hotelarsko-gastronomicznej rodziny Cammerlander w tyrolskim Gerlos i w Bad Ischl.

Po powrocie z Austrii, przez 17 lat zarządzał kuchnią warszawskiego Hotelu Jan III Sobieski. We wrześniu 2010 roku postanowił spróbować swoich sił w nowym miejscu… I od tego czasu realizował swoje marzenie o autorskiej restauracji.

We wrześniu 2012 roku spełniło się jego największe marzenie. Otworzył restaurację Sowa & Przyjaciele – miejsce, które przez wiele lat widział oczyma wyobraźni – elegancką salę, stoliki, wspaniałą zastawę, biel obrusów, perłę porcelany, srebrny błysk wypolerowanej zastawy i sztućców… Lokal mieści się u zbiegu ulic Gagarina i Czerniakowskiej w sercu arystokratycznej i nobliwej dzielnicy Warszawy – Mokotowa.

Robert Sowa to juror wielu konkursów kulinarnych organizowanych w Polsce i reprezentant kraju podczas wielu prestiżowych konkursów i pokazów kulinarnych (m.in. jako pierwszy Polak juror konkursu Bocuse d’Or w Lyonie w roku 1995 i w Montpellier w roku 1998).

W 2003 roku podczas Dni Polskich w Berlinie otrzymał podziękowanie za promowanie Kuchni Polskiej na Świecie. Wyróżniony tytułem honorowym przez Kulinarny Instytut Francuski, laureat najbardziej prestiżowej nagrody “Oskar Kulinarny 2004” w kategorii osobowość kulinarna roku oraz „Oskar Kulinarny 2006” w kategorii książka, przyznawanych przez liczne grono dziennikarzy. W 2008 roku Robert został uhonorowany tytułem „Gentleman Roku” przyznawanym przez miesięcznik Gentleman. W 2009 r. otrzymał Złoty Medal Polskiego Klubu Biznesu, tytuł Członka Akademii Polskiego Sukcesu oraz Luksusową Markę Gentlemana za popularyzację sztuki kulinarnej w Polsce. W 2010 roku został wyróżniony Hermesem „Poradnika Restauratora” w kategorii Osobowość Gastronomii oraz znalazł się w gronie 100 najbardziej wpływowych mężczyzn w Polsce wyłonionych przez miesięcznik „Gentleman”. W grudniu 2012 roku nagrodzony tytułem „Profesjonalista Roku WPROST” w kategorii catering, restauracje, dobry smak.

Wielbicielom dobrego jedzenia znany jest jako ambasador ryb i owoców morza z Norwegii. To także propagator dań prostych, ciekawych i zdrowych oraz główny szef wakacyjnego gotowania podczas letnich imprez organizowanych pod hasłem „Złote przeboje na wakacjach (2013 rok), „Lato z Radiem” (2010 i 2011 rok), „Koncertowe Lato – muzyka najlepsza pod słońcem” „Przebojowe Lato 2007, 2008” oraz „Lato Przebojów 2009 Radia ZET i tygodnika Gala”.

Robert Sowa słynie ze smacznej kuchni z przyprawami firmy Prymat, z którą współpracuje od 2006 roku (www.prymat.pl, www.doradcasmaku.pl). Jest także ambasadorem marki Welmax oraz patronem kulinarnym kultowych polskich restauracji bistro „Meta” w Warszawie, Zakopanem, Toruniu i Łodzi.

Telewidzowie wiele lat oglądali go w niedzielnym kąciku kulinarnym w programie Dzień Dobry TVN. W 2012 roku występował w roli Master Chef’a w lubianym i popularnym od wielu lat show „Kocham Cię, Polsko” (TVP 2). Od września 2012 gotował w „Pytaniu na śniadanie”, od marca do czerwca 2013 występował w programie „Życie od kuchni” (TVP 2), a jesienią 2013 roku można go było oglądać w TVP 1 w nowym programie „Sąsiad na widelcu”. Od jesieni 2013 do chwili obecnej występuje w roli prowadzącego magazyn kulinarny „Przepis dnia” emitowany we wszystkie dni powszednie w TVP 1 przed wieczornym wydaniem Wiadomości.

W latach 2009-2012 skomponowane przez Roberta Sowę menu było serwowane w samolotach Polskich Linii Lotniczych LOT w klasie biznesowej, a w okresie 2011-2012 także w klasie ekonomicznej.

Autor książek kulinarnych: „Życie kocha jeść (2011), „W poszukiwaniu smaku doskonałego” (2009), „Esencja Smaku” (2006). Współautor „Księgi Szefów Kuchni” (2013).

WIĘCEJ INFORMACJI: www.sowarobert.pl

Robert-SOWA-(16)

TA STRONA UŻYWA COOKIE. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Polityka prywatności & Cookie | Zamknij