+48 85 667 24 83 pak@13vip.pl

NAJLEPSI SZEFOWIE KUCHNI LONDYŃSKICH RESTAURACJI Z GWIAZDKAMI MICHELIN W PODLASKIEJ AKADEMII KULINARNEJ

NAJLEPSI SZEFOWIE KUCHNI LONDYŃSKICH RESTAURACJI Z GWIAZDKAMI MICHELIN W PODLASKIEJ AKADEMII KULINARNEJ

W dniach 19-21.06.2016 Podlaska Akademia Kulinarna zaprosiła czterech najlepszych i prestiżowych Szefów Kuchni prowadzących swoje restauracje z dwoma i trzema gwiazdkami Michelin w Londynie: Bruno Loubet, Cloude Bosi, Steve Drake oraz Mark Poynton. Będą w tych dniach uczestniczyli w pokazach kulinarnych dla zaproszonych gości z całej Polski i najlepszych Kucharzy z podlaskich restauracji.

Bruno Loubet – urodzony w 1961 roku w Bordeaux we Francji. Po ukończeniu służby wojskowej (1982) przeprowadził się do Wielkiej Brytanii i pracował pod okiem Pierre’a Koffmann’a w La Tante Claire. W 1985 roku przewodnik Good Food ogłosił go Młodym Szefem Roku. Pracował jako szef kuchni Raymond Blanc w Oxfordzie. W tym okresie restauracja ta otrzymała dwie Gwiazdki Michelin. Następnie przeprowadził się do Londynu, gdzie pracował w restauracji Four Seasons, która po roku zdobyła Gwiazdkę. Następnie otworzył na Soho Bistro Bruno, które zostało nagrodzone przez The Times Restauracją Roku 1993. Podążając za sukcesem otworzył L’Odeon w 1995 I ta restauracja po roku została nagrodzona przez Times.W 2002 roku wyjechał z Londynu i przeniósł się do Australii, gdzie spędził osiem lat, tam również doceniono jego talent. Dwukrotnie został wybrany Szefem Roku. Powrócił do Londynu w 2009, a 2010 ponownie otworzył Bistro Bruno. Powrót okazał się sukcesem. Został nagrodzony przez National Restaurant Magazine, od 2014 jego restauracja Grain Stone posiada dwie Gwiazdki Michelin.

Cloude Bosi – kolejny Francuz urodzony w Lyon, czyli kolebce francuskiej kuchni, która w znaczący sposób wpłynęła na jego kuchnię. Miłość do gotowania wyniósł z domu. Jego rodzice mieli własną restaurację, w której odbył również praktykę. Po skończeniu szkoły gastronomicznej przeprowadził się do Paryża i pracował pod okiem wybitnych szefów kuchni: Michel’a Rostanga, Alain’a Passard i Alain’a Ducasse. W wieku 25 lat postanowił udoskonalić swój angielski i przeprowadził się do Wielkiej Brytanii, tam podjął pracę jako zastępca szefa kuchni w Overton Grange w Shropshire. Rok później został szefem kuchni i zdobył pierwszą Gwiazdkę Michelin. W 2000 r. otworzył własną restaurację Hibiscus, która zdobyła Gwiazdkę po roku od otwarcia, a kolejną w 2003 r. W 2007 restaurację Hibiscus przeniósł do Londynu, tracąc szansę na trzecią Gwiazdkę, jednak w 2009 r. zajął drugie miejsce w National Restaurant Awards. Otrzymał ponownie dwie Gwiazdki i czeka na trzecią. Przejął również z bratem pub na Winbledonie The Fox and Grapes.

Steve Drake – zaczął swoją karierę od pracy w kawiarni z kanapkami z bekonem. Po szkole kulinarnej rozpoczął pracę w The Ritz London Hotel pod okiem szefa Keith’a Stanley’a. Pracował też u takich szefów kuchni jak Nico Ladenis, Tom Aikens oraz Marco Pierre White. W 2001 roku Steve zdobył stypendium Roux i udał się do pracy w L’Auberge de I’Erida. Pracował też u francuskiego szefa kuchni Marc’a Veyrat’a w Annecy, który uważany jest przez niektórych za najlepszego kucharza na świecie (sześć Gwiazdek Michelin). Wcześniej dwukrotnie dotarł do finału stypendium Roux. W 2004 roku wspólnie z Michelem i Dorothy Albina został współwłaścicielem restauracji Darake’a, która zdobyła gwiazdkę Michelin oraz „trzy komplety sztućców” już po pierwszym roku jej funkcjonowania. Poza tym restauracja Drake’a jest na liście stu najlepszych restauracji w Wielkiej Brytanii.

Mark Poynton – rozpoczął swoją karierę kulinarną w wieku 15 lat pracując jako kelner w Queen Hotel Chester. W ciągu sześciu miesięcy przeniesiono go do kuchni, gdzie zaczął pracować u Szefa Kuchni Ian’a McDowall’a. W tej chwili jest jednym z najlepszych kucharzy brytyjskich. Podczas jego siedmiu lat pracy u Daniela Clifforda restauracja Midsummer House w Cambrige zdobyła dwie Gwiazdki Michelin, cztery „komplety sztućców” oraz 7/10 w Good Food Guide. W 2008 roku kupił restaurację Alimentum, która podczas pierwszego roku zdobyła 3 „komplety sztućców”. Od tego czasu restauracja Marka otrzymuje mnóstwo nagród. W 2011 i 2012 roku restauracja Alimentum została uznana za jedną z ” Top 100 UK Restaurant’s in the National Resataurant Awards, a w październiku 2012 roku Mark Poynton otrzymał swoją pierwszą Gwiazdkę Michelin. W 2013 roku został Szefem Roku nagrodzonym przez The Craft Guild of Chef’s Restaurant. W 2014 r. jego restauracja znalazła się w pierwszej dziesiątce najlepszych restauracji w Londynie.

 

 

 

 

 

Drakes

 

Alimentum's Mark Poynton

 

 

 

Nad przebiegiem pokazów czuwać będzie Grzegorz Olejarka, który jest koordynatorem przyjazdu michelinowskich szefów z Anglii. Jak sam mówi, ma to być dobry początek programu, który ma szansę przerodzić się na dłuższą współpracę z Podlaską Akademią Kulinarną.

Podczas pokazów Mistrzowie zaprezentują dania Kuchni Podlasia w nowoczesnych aranżacjach, z wykorzystaniem lokalnych produktów firm m.in -Mlekovity, Bost, Łukasz Ancypo.

PROGRAM POKAZÓW:

10.30 – rejestracja uczestników
11.00- 18.00 –  pokazy

Podczas pokazu uczestnicy mają zagwarantowany lunch i serwis kawowy.
WSZYSTKICH CHĘTNYCH DO UDZIAŁU W POKAZACH MISTRZÓW ZAPRASZAMY DO REZERWOWANIA BILETÓW NA:
http://podlaskaakademiakulinarna.pl/warsztaty/mistrzowie-z-londynu-w-podlaskiej-akademii-kulinarnej/
TA STRONA UŻYWA COOKIE. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Polityka prywatności & Cookie | Zamknij