+48 85 667 24 83 pak@13vip.pl

Trattoria Czarna Owca zwycięzcą II edycji Konkursu na Najlepszą Restaurację Województwa Podlaskiego 2016 roku !!!

Trattoria Czarna Owca zwycięzcą II edycji Konkursu na Najlepszą Restaurację Województwa Podlaskiego 2016 roku !!!

 

Ostatni dzień miesiąca maja okazał się szczęśliwy dla Grzegorza Chlebowicza i Eweliny Łapińskiej z Trattorii Czarna Owca. To oni pokonali konkurencję zdobywając I miejsce w konkursie na Najlepszą Restaurację Podlasia 2016 roku. II miejsce Jury przyznało Restauracji Carskiej, natomiast III miejsce zajęła Karczma pod Sokołem.

Udział w konkursie wzięła również Restauracja Babka, Lipcowy Ogród oraz Restauracja Alumnat. Zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie przystawki i dania głównego z wykorzystaniem grasicy cielęcej, schabu, regionalnych serów i trawy żubrowej.

Wszystkie restauracje zaprezentowały bardzo wysoki poziom. Menu dopracowane w najmniejszych szczegółach, kunsztowne wykonanie, jubilerska precyzja w zaprezentowaniu każdej potrawy zaskakiwały nawet najbardziej wybredne podniebienia Jurorów wśród których, zasiadły takie autorytety kulinarne jak Maciej Rosinski, Robert Sowa, Tomek Jakubiak, Zbigniew Kopycki oraz Walentyna Jałocha.

Czarna Owca podała grasicę z ziemią jadalną z gryki i sera Gołka i lodami buraczanymi oraz schab z chipsami z kapusty, puree z jabłek, fioletowymi ziemniakami.

Restauracja Carska przygotowała asiette z grasicy z orzechami, grzybami i twarogiem oraz schab wieprzowy z kapustą, jabłkiem i kaszanką oraz sosem piwnym.

Menu Karczmy pod Sokołem to flambirowane Duchem Puszczy z grasicy i mózgu na puree rabarbarowo-buraczanym oraz maślankowy schab z kością sous-vide na drożdżówce z musem z tataraku, wężymordu i gruszki, demi glace z kumpiaka podlaskiego i żubrówki z chipsem ze skóry wpieprzowej.

Grasica w czekoladzie z twarogiem oraz schab pieczony z burakami i kiszką to danie konkursowe restauracji Babka.

Restauracja Alumnat z Tykocina przygotowała grasicę w żubrówce z żurawiną, borówką, cebulą jabłkiem oraz schab z kostką z borowikami, pomidorami, papryką, boczkiem wędzonym oraz ziemniakami.

Kucharze z Lipcowego Ogrodu serwowali grasicę na ciepło z płatkami podlaskiego kindziuka i schab z sosem z galaretki wiśniowej, chipsami z topinamburu i sałatką z podlaskiego ogrodu.

Wszystkie dania zostały ocenione bardzo wysoko. O miejscu w klasyfikacji decydowały pojedyncze punkty. Każdy z uczestników jednak podkreślał, że bardziej niż zwycięstwo liczyła się okazja do spotkania i wspólnego gotowania.

Nagrody dla laureatów II edycji Konkursu na Najlepszą Restaurację Podlasia 2016 roku ufundowały:

  1. Churchill
  2. Smeg
  3. Ballarini
  4. Dex Danlab Exclusive
  5. Salon 4Home&Kitchen
  6. Olejowe Smaki

Serdecznie dziękujemy wszystkim Sponsorom, którzy wsparli nasze działania organizacyjne. Jest to Urząd Marszałkowski Miasta Białegostoku,  Mlekovita, Łukasz Ancypo, Firma Bost, Olejowe Smaki.

Do zobaczenia za rok!!!

Foto: zjemto.com

 

TA STRONA UŻYWA COOKIE. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Polityka prywatności & Cookie | Zamknij